//
estàs llegint...
Estudi, Publicacions

Informe Electrònica ‘Low Cost’ sobre vulneracions de drets laborals de proveïdors de Dell a la Xina

SETEM presenta el nou estudi Electrònica ‘Low Cost’ sobre violació de drets laborals en quatre fàbriques que produeixen per a la multinacional Dell a la Xina. Fins a 74 hores laborals setmanals, hores extres obligatòries, exposició a gasos tòxics, salari inferior al mínim i viure en dormitoris massificats, aquesta és la realitat del personal de les fàbriques.

Un nou informe realitzat per les organitzacions DanWatch i China Labor Watch, amb el suport de les organitzacions europees SETEM Catalunya, Centrum CSR.PL, People&Planet, Südwind i Weed, mostra les violacions de drets laborals de proveïdors de Dell, el tercer fabricant mundial d’ordinadors, en les regions xineses de Guangdong i Jiangsu.

Xina, coneguda com la fàbrica del món, des de fa temps és un pol d’atracció per a les empreses del sector de l’electrònica a causa dels baixos costos laborals, la feble representació sindical i la poca voluntat del Govern per fer complir la legislació laboral nacional. “La demanda de produir barat i ràpid per part de les marques té greus conseqüències directes sobre la vida dels treballadors i les treballadores del sector de l’electrònica. Es trenquen sistemàticament els principis de l’Organització Internacional del Treball i les legislacions laborals dels països productors” destaca Martina Hooper, responsable de Campanyes de SETEM Catalunya.

La investigació ‘Electrònica Low cost. Estudi de les condicions laborals de quatre proveïdors de Dell a la Xina‘ mostra que el personal treballa entre 60 i 74 hores setmanals, o fins a 296 hores mensuals. Els i les treballadores estan obligades a realitzar fins a 136 hores extres mensuals, cosa que supera àmpliament el límit establert per la legislació xinesa (36 hores mensuals). En alguns períodes de pics de treball, arriben a treballar els 7 dies de la setmana. El personal es veu sotmès a unes condicions d’intensitat laboral extrema i no només es vulneren les hores màximes de treball establertes en la legislació xinesa, també està exposat a gasos tòxics sense la protecció adequada.

Pel que fa a la remuneració, en dues de les fàbriques investigades, el salari base estava per sota del salari mínim de la regió. El salari base mensual a la fàbrica Hipro -és a dir, sense incloure hores extraordinàries, complements i deduccions- és de 1.310 iuans (161 euros), mentre que a la de Mingshuo ascendeix als 1.370 iuans (168 euros) durant el primer mes, i després a 1.520 iuans (186 euros). Cap arriba al salari mínim de la regió. 

Viure sense sortir del polígon industrial
Molts dels treballadors i treballadores viuen al mateix polígon industrial compartint habitació en dormitoris massificats. Un d’aquests dormitoris -Meiling Youth Dorm- té sis pisos d’alçada i allotja a unes 3.264 persones, que han de compartir lliteres en grups de 8 a 10. Es formen llargues cues, ja que toca un lavabo i una dutxa per cada 55 i 27 persones, respectivament, i fins a 272 comparteixen una rentadora. La situació de massificació i precarietat provoca que aquestes persones gairebé no tinguin intimitat, i que necessitats bàsiques com rentar i assecar la roba, o la higiene personal, s’acabin convertint en tasques llargues i complexes.

“Fa temps que se sap que s’estan produint vulneracions dels drets laborals en el sector de l’electrònica. Tot i això, les marques continuen pressionant als proveïdors amb l’objectiu de reduir els costos de producció, sent conscients de les conseqüències directes que té sobre les persones treballadores”, explica Begoña Planas, responsable de Compra Pública Ètica de SETEM. 

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Entra el teu correu-e per seguir aquesta bitàcola.

Anuncis
%d bloggers like this: